U utorak, 02.10.2012. godine, Ekopak je organizovao konferenciju pod nazivom „Implementacija Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom FBiH“, koja se održala u kongresnoj sali hotela Hollywood Sarajevo. Učesnici konferencije su bili predstavnici ambalažne privrede BiH.



 

Gosti prezenteri konferencije:

- G-đa Branka Đurić, Federalna ministrica okoliša i turizma    
- G-din Edin Terzić, savjetnik Federalne ministrice okoliša i turizma 
- G-đa Azra bašić, stručni saradnik u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma
- G-din Vladimir Randaček, Prvi sekretar i rukovodilac Odjela za komercijalne i ekonomske poslove ambasade Republike Češke
- G-din Stevan Vujasinović, direktor prodaje Sekopaka 
- G-đa Dragica Bagarić, direktorica Eko Ozra 
- G-din Gregor Cerar, dugogodišnji član NO Slopaka
- G-din Iko Brdaroski, menadžer za odnose sa klijentima Pakomaka
- G-đa Lidija Perić, Sarajevski Kiseljak

Ministrica Đurić je, u svom obraćanju učesnicima i gostima konferencije, podsjetila da su pri izradi Federalnog Pravilnika korišteni praksa i iskustvo zemalja Evropske Unije i regiona, a naročito Slovenije, Srbije, Hrvatske i Republike Češke, te da je Ministarstvo definisalo pravni okvir koji će omogućiti uspostavu sistema na način da to ne rezultira poskupljenjem proizvoda u ambalaži, a da se, sa druge strane, uspostavi dugoročan i održiv sistem upravljanja ambalažnim otpadom.

Poseban naglasak konferencije je bio upravo na tome da se učesnici upoznaju sa iskustvima i trenutnim stanjem u zemljama regiona u segmentu upravljanja ambalažnim otpadom, troškovima i efektima uspostavljanja sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Kako je istaknuto u prezentaciji g. Edina Terzića, savjetnika Federalne ministrice okoliša i turizma, cilj je da se cijeli ciklus upravljanja ambalažnim otpadom uredi sistematično, ne na administrativni već na održivi način, čime će se omogućiti onima koji su dužni da zbrinu svoj otpad, da to urade na način da bude ekonomičan i za proizvođače i za potrošače. Ključna poruka prezentacije g. Terzića je da zakonske obaveze za sve proizvođače, uvoznike, punioce, distributere i trgovce teku od januara 2012. godine, te da se ni na koji način ne mogu izbjeći, bez obzira na to kada se obveznik uključi u sistem; bilo preko Fonda za zaštitu okoliša FBiH, ili preko Ekopaka- ovlaštenog operatera sistema.

G. Zoran Rifelj, stručni saradnik za prodaju Ekopaka je upoznao učesnike konferencije sa principima poslovanja Ekopaka i načinom funkcionisanja sistema. Kako je istakao u svojoj prezentaciji, interes ambalažne privrede nije samo ispunjenje zakonskih obaveza koje su propisane Pravilnikom, već i održiv operater sistema koji će omogućiti da ispunjenje zakonskih obaveza bude transparentno, uz minimalne održive troškove i minimalni utjecaj na cijenu proizvoda u ambalaži.

G. Ibrahim Tirak je u svojoj prezentaciji upoznao učesnike sa budućim aktivnostima Federalne uprave za inspekcijske poslove koje se tiču implementacije Pravilnika, te ih obavijestio da su uskoro planirane prve inspekcijske kontrole u svrhu provjere uključenosti privrednih subjekata u sistem.

G. Cerar je kroz prezentaciju „Iskustvo u kreiranju sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u Sloveniji (2002-2012)“ naglasio da je prvih pet godina funkcionisanja sistema bilo uspješno dok je, zbog pojave konkurencije, narednih pet godina bilo manje uspješno jer nadležno ministarstvo nije definisalo kriterije za operatera sistema.

G. Vujasinović je u svojoj prezentaciji „Primena Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu i prenos obaveza na ovlašćenog Operatera“ prezentovao vrlo dobre rezultate Sekopaka u protekle dvije godine, sistem upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji, načine izvještavanja o količinama ambalaže stavljene na tržište, kao i načine uključenja u sistem. G. Vujasinović je učesnike konferencije upoznao i sa problemom nelojalne konkurencije sa kojim se Sekopak suočava.

G. Brdaroski je ispred Pakomaka, makedonskog operatera sistema, prezentovao „Ostvarene rezultate u 2011. i očekivanja u 2012. godini“. Pakomak je 2011. godinu posvetio B2B i B2C aktivnostima, te na taj način značajno uložio u marketing. Poput Sekopaka, i Pakomak se susreo sa nelojalnom konkurencijom, koja utiče na funkcionisanje sistema.

G-đa Bagarić, direktorica hrvatske Eko Ozre, je prezentovala depozitni sistem, jedini sistem te vrste uspostavljen u regionu. Zbog inertnosti ambalažne privrede i pokušaja da izbjegne zakonske obaveze, veliki problem predstavlja i nepostojanje partnerskog odnosa sa resornim ministarstvom, koje je samo definisalo zakonske obaveze i odredilo visoke naknade. Zbog jedinstvenog, neprepoznatljivog sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Evropi, Hrvatska će se svojim ulaskom u EU iduće godine suočiti sa velikim problemima ukoliko ne dođe do izmjene legislative.

Direktorica Ekopaka, g-đa Amela Hrbat, je po završetku prezentacija otvorila diskusiju, te pozvala sve zakonske obveznike da se preko Ekopaka uključe u sistem upravljanja ambalažnim otpadom, te da Ekopak stoji na raspologanju svim zakonskim obveznicima. Naglasila je da regulisanje ove oblasti nije eksperiment lokalnog karaktera. Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom FBiH predstavlja korak u približavanju nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti zakonodavstvu EU i implementaciji međunarodnih obaveza i zahtjeva koji proizilaze iz Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu (94/62/EC).

Zaključke sa konferencije možete preuzeti ovdje.