Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema, je u skladu sa članom 21. Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, 31.03.2014. godine Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH dostavio Godišnji izvještaj o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom 2013. godini.

Više od 400 proizvođača, uvoznika, punilaca, distributera i krajnjih snabdjevača / trgovaca nam je ukazalo povjerenje i svoju zakonsku obavezu prenijelo na nas. 

Preko javnih komunalnih preduzeća i sakupljača, koji su u našem sistemu, prikupljeno je i predato na reciklažu više od 7.000 tona ambalažnog otpada, čime smo ispunili godišnji cilj od 13% za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada.

Za nepune dvije godine svog operativnog rada smo implementirali i niz aktivnosti i realizovali niz projekata usmjerenih na jačanje kapaciteta za odvojeno prikupljanje i reciklažu ambalažnog otpada – od saradnje sa lokalnom zajednicom do edukatvnih projekata za najmlađe.

Ove činjenice su dokaz da Ekopak, uprkos nepovoljnoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u zemlji, uspostavlja evropski sistem upravljanja ambalažnim otpadom.