Govoreći za Agenciju FENA o programu saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Češke za razdoblje 2011.-2017. ambasador Szunyog je istakao da će, za razliku od programa za period 2006.-2010., fokus biti na razmjeni iskustava i pružanju pomoći u izgradnji kapaciteta za pregovore i kasnije članstvo BiH u EU, preuzimanju legislative i tehničke pomoći.

Za sve forme razvojne saradnje s BiH u aktuelnom programskom periodu Republika Češka izdvaja od 2,5 do tri miliona eura godišnje.

Glavni ciljevi češke razvojne saradnje su, između ostalog, ublažavanje opterećenja okoliša, sa posebnim naglaskom na komunalni, industrijski i opasni otpad.

Upitan da objasni šta su te aktivnosti doprinijele u BiH naglasio je da je češka ambasada od 2009. organizirala seminare s ciljem preuzimanja legislative usklađene sa evropskim standardima.

"Na nivou države i entiteta su doneseni zakoni koji su ustvari potekli od ovih projekata. Tako smo imali zajedničku posjetu entitetskih ministrica okoliša Pragu, gdje su vođeni razgovori sa češkim stručnjacima za legislativu, koja je u BiH dosta prilagođena EU standardima. Međutim, pitanje je kako se provodi ta legislativa", istakao je ambasador Szunyog.

Podsjetio je da je zaštita okoliša bilo jedno od najzahtjevnijih poglavlja kada je Češka ulazila u EU i koje do danas iziskuje velike troškove koji se moraju ulagati u sistem.

Iako nedovoljna tehnička i tehnološka opremljenost upravljanja vodama i otpadom predstavljaju ozbiljan problem u održivom razvoju BiH, češki ambasador je pohvalio rad Ekopaka, jer se „uspješno bavi edukacijom kako sortirati i odlagati otpad“.

Intervju ambasadora Szunyoga u cjelosti možete pročitati ovdje