U okviru projekta Program Aid for Trade – „Waste Management, waste sources, packaging and further manipulation“ kojeg finansira Ministarstvo industrije i trgovine Republike Češke, u četvrtak, 01. novembra 2012. godine u hotelu Hercegovina na Ilidži, održana je radionica na temu upravljanja ambalažnim otpadom.

Učesnici radionice su bili g. Petr Šikýř, direktor Odjeljenja za odnose sa klijentima Ekokoma, češkog operateri sistema, g. Martin Koler, predstavnik Ekosystem-a, češke kompanije koja djeluje u oblasti postupanja sa otpadnim vodama i zaštitom okoliša, te predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, g. Edin Terzić, savjetnik Federalne ministrice, g. Mehmed Cero, pomoćnik Federalne ministrice u Sektoru za okoliš i g-đa Azra Bašić, stručni saradnik u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma kod kreiranja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom koristilo iskustva i podršku stručnjaka Češke Republike, ovo je bila još jedna prilika da se pokažu sve prednosti sistema upravljanja ambalažnim otpadom, kojim po principu “produžene odgovornosti proizvođača” upravljaju upravo oni koji ambalažu ili proizvode u ambalaži stavljaju na tržište – proizvođači ambalaže, uvoznici, punioci, distributeri i krajnji snabdjevači, preko operatera koji:

- može biti osnovan od strane proizvođača ambalaže, uvoznika, punioca, distributera i krajnjih snabdjevača;

- mora raditi po neprofitnom principu i

- ne može imati vlastitu infrastrukturu za upravljanje otpadom.

Radionica je otvorena prezentacijom g. Šikýřa o češkom modelu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, kao i o dobrim iskustvima Republike Češke koja se mogu preuzeti u svrhu kreiranja efikasnog i održivog operatera sistema u BiH. G. Šikýř je učesnicima prezentovao načine funkcionisanja sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH, imajući u vidu njeno administrativno uređenje.

Obzirom da su osnivaci Ekopaka koristili iskustva Češkog Ekokoma, prema svim pokazateljima najuspješnijeg operatera sistema u Evropi, putem kratke prezentacije o znanjima stečenim unutar nedavne studijske posjete Ekokomu, Ekopak je učesnicima radionice predstavio odlike češkog modela upravljanja ambalažnim otpadom koje su primjenjive u BiH.