U periodu od 15-19. oktobra 2012. godine, u sklopu projekta „Aid for Trade“ češkog Ministarstva industrije i trgovine, uposlenici Ekopaka su bili na trening edukaciji u češkom operateru sistema, Ekokomu.

Studijsko putovanje u Prag je bilo osmišljeno kroz petodnevni program koji je obuhvatao upoznavanja sa svim odjeljenjima Ekokoma, prezentacije desetogodišnjeg uspješnog iskustva Republike Češke u upravljanju ambalažnim otpadom, upoznavanje sa dobrim isustvima i praksama vodećeg operatera sistema u Evropi, kao i obilazak polu-atomatske sortirnice papira i reciklažnog dvorišta jednog od najvećih čeških komunalnih preduzeća- Pražské služby.

Uposlenici Ekopaka su također imali priliku posjetiti Poljoprivredni muzej u Pragu, unutar kojeg je u septembru 2012. godine, u organizaciji Ekokoma, postavljena stalna izložba o historiji ambalaže i ambalažnog otpada, koja na interaktivan način pruža uvid u razvoj ambalaže, njenih funkcija, dizajna i transporta. Izložbu svakodnevno posjeti više od 100 djece koja, kroz organizovane školske programe, dolaze u Prag iz različitih gradova Češke Republike.

Ovo je drugo studijsko putovanje u Prag. Prva posjeta je organizovana u oktobru 2011. godine, kada su dvije entitetske ministrice, g-đa Srebrenka Golić, ministrica prostornog uređenja, građevinarstva, i ekologije RS i g-đa Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, zajedno sa svojim saradnicima iz ministarstva, te Project Manager-om Ekopaka, g-đom Amelom Hrbat, posjetile Ekokom što je, pored usvajanja novih znanja iz oblasti upravljanja ambalažnim otpadom, dovelo i do usvajanja Pravilnika o upravljanju ambalažom I ambalažnim otpadomu Federacije BiH, baziranog upravo na dobrim iskustvima Češke Republike.