Na 26. sjednici održanoj 03.06.2013, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku i Rješenje o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

 

Ispred svake od ključnih institucija implementacije Pravilnika imenovan je po jedan predstavnik kao član Koordinacionog tijela.

Cilj uspostave ovog tijela je razmjena relevantnih informacija i koordinacija aktivnosti vezanih za implementaciju Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom (Službene novine FBiH br. 88/11 i 28/13). Koordinaciono tijelo sačinjavaju:

  1. Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, predsjedavajući,
  2. Dragica Filipović Ćurak, glavni inspektor okoliša u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, član
  3. Amela Hrbat, direktor Ekopaka, ovlaštenog operatera sistema, član i
  4. Mehmed Cero, pomoćnik u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, član.

Kao aktivnosti Koordinacionog tijela se naročito naglašava razmatranje periodičnih i godišnjih izvještaja između navedenih institucija, godišnjeg plana namjenskog utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Poseban akcenat će biti dat na uspostavi jedinstvene baze podataka o obveznicima sistema, njihovoj uključenosti u sistem, te količinama ambalažnog otpada.

Koordinaciono tijelo će podnositi godišnji izvještaj Vladi Federacije Bosne i Hercegovine o svim provedenim aktivnostima na implementaciji Pravilnika.

Odluka i rješenje su objavljeni 12.06.2013. u Službenim novinama FBiH br. 45/13, a stupio je na snagu 13.06.2013.