Vogošća, 23.04.2016. - Povodom Međunarodnog dana planete Zemlje, i ove godine je u Vogošći održana eko akcija "Čista i lijepa Vogošća", koja ima za cilj podizanje svijesti građana o važnosti zaštite okoliša. U sklopu pripremnih aktivnosti organizovana je akcija prikupljanja ambalažnog otpada u pet vogošćanskih osnovnih škola, nakon čega su se akciji pridružili i polaznici predškolskih ustanova. 

Na dan centralne manifestacije, više od 1.000 aktivista okupilo se na vogošćanskom stadionu, odakle su krenuli na čišćenje 12 lokacija u svim mjesnim zajednicama. Organizovana je i akcija pošumljavanja područja Budišića, gdje su učestvovali aktivisti Ekološkog pokreta gorana FBiH. Prikupljeni ambalažni otpad je Ekopak putem svojih sakupljača transportovao na proces pripreme i otpreme na reciklažu.

Općina Vogošća se svrstava u red društveno odgovornih općina koje su se pridružile Ekopaku uključenjem u Sistem Zelene tačke za reciklažu ambalažnog otpada, te Ekopak podržava ekološke inicijative koje se realizuju u Općini. Načelnik Edin Smajić i ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić, su se također pridružili akciji i po završetku zasadili drvo ispred upravne zgrade Kulturno-sportskog centra.