Orašje, 04.11.2015.g. i Gračanica 05.11.2015.g. - U sklopu edukativnog projekta koji Ekopak sprovodi u općinama koje su se pridružile Sistemu Zelene tačke za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada, tokom prošle sedmice odigrane su pozorišne predstave za djecu pod nazivom "Reciklaža nije gnjavaža". Predstavama je prisustvovalo oko 700 djece iz Orašja i 1200 djece iz škola iz Općine Gračanica.

 

Ekopak je u Općini Orašje finansirao kupovinu 51 kontejnera za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada koji su postavljeni ispred škola, a za Općinu Gračanica Ekopak je, u drugoj fazi realizacije projekta, finansirao nabavku setova kanti za sve obrazovne ustanove u Općini.

Pored nabavke infrastrukture važan korak je sprovesti edukaciju djece i objasniti im važnost pravilnog odlaganja ambalažnog otpada u kante koje su postavljene, te promovisati uspostavu Sistema Zelene tačke za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada u našoj zemlji, koji Ekopak gradi na osnovu najboljih evropskih iskustava i praksi s kojim je povezan putem PRO EUROPE-a.

Ekopak zajedno sa Forumom građana Zenica i uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma implementira ovaj orginalni projekat, gdje djeca kroz zabavu i interaktivnu pozorišnu predstavu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na njima prihvatljiv način, dobijaju važne poruke o potrebi razdvajanja ambalažnog otpada, reciklaži i zaštiti okoliša. Po završetku predstave, djeci su podijeljeni edukativni magazini. 

Uspostavu Sistema Zelene tačke za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u našoj zemlji, omogućavaju svi privredni subjekti koji su svoju zakonsku obavezu u skladu sa Pravilnikom o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH prenijeli na Ekopak, koji radi po principu „ne-za-profit“.

Reportažu možete pogledati na LINKU