Ured za sport, kulturu i zdravlje i Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burch Univerziteta su uspostavili saradnju sa Ekopakom – prvim ovlaštenim operaterom sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini te sa kompanijom Rudar Company – ovlaštenim sakupljačem.

Zajednička briga o zaštiti okoliša i upravljanja otpadom rezultirala je saradnjom između Burch Univerziteta i Ekopaka, koji je prilikom oficijelne posjete Kampusu 3. marta 2015. godine isporučio 8 kanti za selektivno odlaganje ambalažnog otpada. 

Burch Univerzitet je kao moderna obrazovna institucija posvećena edukaciji studenata iz različitih oblasti, te je preuzeo brigu za zaštitu okoliša i uspostavljanje eko-otoka unutar svog objekta uz pomoć Ekopaka koji je uručio kante. Osim toga, Ekopak će sprovesti edukativne aktivnosti (seminare, simpozijume, radionice itd.) u cilju povećanja svijesti o važnosti sortiranja i recikliranja ambalažnog otpada. Svakodnevno recikliranje, umjesto neprimjerenog bacanja papirnih i plastičnih ambalaža doprinosi boljem i čistijem okolišu jer je recikliranje obaveza svakog čovjeka.