Ambalažne kompanije koje su na Ekopak prenijele svoje obaveze, i koje koriste znak Zelene tačke na ambalaži svojih proizvoda, šalju jasnu poruku da ispunjavaju zakonske obaveze i da direktno finansiraju uspostavu i razvoj dugoročnog, transparentnog, održivog i efikasnog sistema Zelene tačke u našoj zemlji. Krajnjim potrošačima je omogućeno da aktivno učestvuju u primarnoj selekciji ambalažnog otpada u općinama: Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj, Ključ, Olovo, Breza, Vitez, Novi Travnik, Vogošća i Posušje, a broj općina u kojima se sistem uspješno uspostavlja i razvija se svakodnevno povećava.

Prema Pravilniku o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, ove godine su na snagu stupili specifični ciljevi. Ekopak je imao veliki izazov - u uvjetima nepostojanja komunalne infrastrukture i kapaciteta za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada u našoj zemlji, obezbjedio je prikupljanje svih vrsta ambalažnih materijala: plastika, papir, metal, staklo, drvo, višeslojna ambalaža, ambalaža koja sadrži i/ili je onečišćena opasnim materijama, te je zadani procenat ambalažnog otpada vratio u proces iskorištenja i reciklaže.

Zahvaljujući našoj mreži sakupljača iz cijele Federacije BiH aktivnosti na terenu su se realizovale planiranom dinamikom i u planiranom obimu.

Ekopak trenutno radi na finaliziranju godišnjeg izvještaja koji se šalje Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

U galeriji su postavljene fotografije iz gore pomenutih općina i gradova na kojima se vidi kako je tekao proces prikupljanja ambalažnog otpada za ispunjenje ciljeva.