Vođeni zajedničkim ključnim vrijednostima, principima poslovanja, idejom vodiljom o uspostavi dugoročnog, efikasnog i održivog sistema u BiH, Fondeko i Ekopak su potpisali protokol o zajedničkoj saradnji i promociji.


Fondeko je nevladina, nestranačka i neprofitabilna organizacija, koja oko svojih ideja, projekata i programa okuplja istomišljenike – dobrovoljce, spremne da svojim znanjem, ugledom i poštenjem rade za dobrobit svih ljudi. 10. septembra 1994. godine, u ratnom Sarajevu osnovali su ga ugledni naučnici i stručnjaci, filozofi, slikari, književnici, novinari, studenti i brojni istaknuti pojedinci raznih profesija koji su uvjereni da nema sigurne budućnosti, kvalitetnog života niti opstanka čovječanstva bez razvoja zasnovanog na ekološkim osnovama, bez harmonije između ljudi i prirode.

Ekopakov rad doprinosi društvu i lokalnoj zajednici te povezanost sa najvišim evropskim vrijednostima je prepoznala i ova ugledna organizacija, tako da će u narednom periodu Fondeko promovisati projekte koje Ekopak implementira, te na ovaj način dati doprinos uspostavi dugoročnog, efikasnog i održivog sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH.