Prema Pravilniku o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, ove godine su na snagu stupili specifični ciljevi. To znači da je pred Ekopakom važan izazov - u uvjetima nepostojanja infrastrukture potrebno je obezbjediti prikupljanje i reciklažu svih vrsta ambalažnih materijala: plastika, papir, metal, staklo, drvo, ambalaža koja sadrži i/ili je onečišćena opasnim materijama.

Zahvaljujući našoj mreži sakupljača iz cijele Federacije BiH aktivnosti na terenu idu planiranom dinamikom. Odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada se uspješno odvija u Gračanici, Bihaću, Orašju, Kladnju, Ključu, Docu na Lašvi, Tešnju, Cazinu, Širokom Brijegu, Sarajevu, Posušju, Brezi i širom cijele Federacije BiH.

U Općini Donji Vakuf u toku je gradnja reciklažnog dvorišta a saradnja će se proširiti nabavkom infrastrukture za eko otoke. Općina Bihać proširuje prvobitnu saradnju kojom je finansirana kupovina vozila, novim ugovorom o nabavci infrastrukture za 31 eko otok.

U Općini Ključ uskoro će biti upriličena primopredaja infrastrukture za 15 eko otoka, a nabavljeno je i vozilo. Potpisan je ugovor i sa Općinom Olovo o izgradnji reciklažnog dvorišta i uspostavi 5 eko otoka.

Zaposlenici Ekopaka su na terenu gdje prate, nadgledaju i dogovaraju aktivnosti sa komunalnim preduzećima i drugim sakupljačima.

U galeriji su postavljene fotografije iz gore pomenutih općina i gradova o prikupljanju ambalažnog otpada i njegovoj pripremi za reciklažu.