Eurostat je statistički ured Evropske komisije. Njegove glavne odgovornosti su pružanje statističkih podataka o institucijama Evropske Unije (EU).

U novembru 2012. godine, Eurostat je objavio podatke o ambalaži i ambalažnom otpadu za 2010. godinu za sve zemlje članice EU. Statistička analiza pruža uvid u ciljeve za reciklažu i iskorištenje, podatke o količini ambalaže stavljenoj na tržište EU i ciljeve za reciklažu prema vrsti ambalažnih materijala.

Analiza je pokazala da ciljevi za reciklažu i iskorištenje kontinuirano rastu; EU ciljevi za iskorištenje iznose 60%, dok je cilj za reciklažu 55% (EU Direktiva 94/62/EC). U 2010. godini 76% ambalaže stavljene na tržište EU je iskorišteno, 63% je reciklirano, dok je samo 24% završilo na deponijama.

EU cilj za reciklažu staklene ambalaže iznosi 60%, za metalnu ambalažu 50%, za karton i papir 60%, za plastičnu ambalažu 22.5 % i za drvenu ambalažu 15%.

Direktiva 94/62/EC postavlja ciljeve za reciklažu ambalaže i ambalažnog otpada unutar Evropske Unije. U cilju ostvarenja ciljeva koje propisuje Direktiva, zemlje članice moraju preduzeti neophodne mjere. Primjetno je da se jedan model sistema upravljanja ambalažnim otpadom pojavljuje kao glavni sistem u mnogim evropskim državama. Model „Green Dot“ ili „Zelena tačka“ je međunarodno priznati model upravljanja ambalažnim otpadom koji doprinosi uspješnijoj implementaciji tzv. produžene odgovornosti proizvođača, a u skladu sa načelima Direktive i odgovarajuće nacionalne legislative o ambalaži i ambalažnom otpadu. Princip produžene odgovornosti proizvođača znači da onaj koji ambalažu ili proizvod u ambalaži stavlja na tržište, treba uspostaviti sistem njenog prikupljanja, iskorištenja i reciklaže.

Nakon uspostave infrastrukture i „Green Dot“ modela upravljanja ambalažnim otpadom, u zemljama članicama je zabilježeno da se ciljevi za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada polako ali sigurno povećavaju iz godine u godinu, iako ciljevi iz Direktive ostaju nepromjenjeni.

Eurostat podaci dokazuju koliko zapravo „Green Dot“ model upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom može biti efikasan. Naprimjer, u 2002. godini, kada je Češka Republika usvojila Zakon o ambalaži, njihovi ukupni ciljevi za reciklažu i iskorištenje su iznosili 29%. U 2010. taj procenat je porastao na 78% za iskorištenje i 70% za reciklažu. U 2004. godini, kada je u Sloveniji usvojena legislativa koja uređuje oblast postupanja sa ambalažnim otpadom, zabilježen je postotak od 43% za iskorištenje i 34% za reciklažu. Samo šest godina kasnije, Slovenija bilježi procenat od 66% za iskorištenje, dok je cilj za reciklažu neznatno niži i iznosi 61%. I Slovenija i Češka Republika danas prelaze definirane ciljeve iz Direktive 94/62/EC o ambalaži i ambalažnom otpadu.