U srijedu 04.06.2014. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu upriličeno je proglašenje škola pobjednika u takmičenju u količinama prikupljenog ambalažnog otpada, realizovanog u okviru projekta „Osmijeh planeta je u tvojim rukama“.

U realizaciji ovog projekta učestvovalo je 17 osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Učenici su tokom cijele školske godine vrijedno razdvajali ambalažni otpad u za to posebno predviđene kante koje je Ekopak postavio u školskim dvorištima, a Pair servis je na sedmičnoj bazi preuzimao otpad i izvještavao o prikupljenim količinama.

Učenici su ukupno sakupili 23 tone ambalažnog otpada.

Pobjednik takmičenja je JU Šesta osnovna škola Ilidža, sa prikupljenih 5.370 kg ambalažnog otpada, zbog čega smo im sa zadovoljstvom dodijelili prvu nagradu – računar.

Drugo mjesto je pripalo OŠ Nafija Sarajlić, za prikupljenih 4.377 kg ambalažnog otpada, čime su osvojili drugu nagradu – fotoaparat.

Treće mjesto je osvojio KŠC Opća realna gimnazija, sa prikupljenih 1.032 kg i osvojenom trećom nagradom – globus.

Pomenute škole su ostvarile najveću količinu prikupljenog ambalažnog otpada po učeniku, što je i bio osnovni kriterij ovog takmičenja.

Ovim školama su dodjeljene i pohvale, a svim ostalim učesnicima dodjelili smo zahvalnice za učešće u ovom projektu.

Nakon proglašenja pobjednika, u Pozorištu mladih Sarajevo su u dva termina, odigrane predstave pod nazivom „Reciklaža nije gnjavaža“, realizovane u saradnji sa Forumom građana Zenice i Bosanskim narodnim pozorištem Zenica.

Poslije prikazivanja predstave, djeci su podijeljeni edukativni časopisi „Super Tvrle spašava prirodu“.

Na ovaj način je Ekopak obilježio 5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša.

Svim učesnicima i partnerima na prijektu „Osmijeh planete je u tvojim rukama“ se zahvaljujemo za učešće i najavljujemo nastavak s početkom nove školske godine.