Holdina, Kemis i Ekopak danas održali sastanak na temu uspostave sistema prikupljanja ambalažnog otpada koji sadrži i/ili je onečišćen opasnim materijama

Danas je u prostorijama Ekopaka održan sastanak između predstavnika Holdine, Kemisa i Ekopaka. Ovom prilikom dogovoreno da se na svih 106 maloprodajnih objekata Holdine, tj INE i Energopetrola, postave posebne posude u koje će se odlagati ambalaža od motornih ulja, koju će Kemis prikupljati i transportovati u spalionice u Njemačkoj i Austriji.

Sastanku su u ime Holdine, INE i Energopetrola. prisustvovali  Berislav Dragić, Namik Bureković i. Nihad Mešić, u ime Kemisa Maid Hadžimujić,, a ispred Ekopaka Amela Hrbat i Zoran Rifelj.

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom (Službene novine Federacije BiH br. 28 od 10.04.2013. g) definisana je obaveza reciklaže ili  iskorištenja ambalaznog otpada koji sadrži i/ili je onečišćen opasnim materijama. Potpisom Ugovora sa Ekopakom, Holdina se među prvim uključila u sistem upravljanja ovom vrstom ambalažnog otpada, ispunjavajući na taj način svoje zakonske obaveze i potrrđujući svoju društvenu odgovornost.

Holdina je prvi obveznik koji se uključio u sistem upravljanja opasnim ambalažnim otpadom, a očekivanja su da se uključenjem i svih ostalih privrednih subjekata koji se bave istom ili sličnom djelatnošću, upravljanje ambalažnim otpadom koji sadrži i/ili je onečišćen opasnim materijama znatno unaprijedi, kako takva ambalaža ne bi završavala na deponijama, već  bila iskorištena ili reciklirana.