Recikaža-potreba i šansa, glavna je tema 3. državnog takmičenja srednjoškolaca u poduzetništvu „Poslovni izazov 2015“, koji se održava 7. i 8. aprila u Sarajevu u organizaciji Inkubatora društvenih inovacija „Munja“, a čiji je generalni prijatelj Ekopak.

Riječ je o dvodnevnom takmičenju u kojem učestvuje više od 100 srednjoškolaca iz čak 31-og grada iz BiH, a cilj projekta je podstaći razvoj zdravog poduzetništva mladih osoba i razvoj svijesti o biznisu i poduzetništvu, te time uticati na povećanje zaposlenosti mladih kroz samozapošljavanje, odnosno ulazak u poduzetničku aktivnost.  

Kao generalni prijatelj ovogodišnjeg takmičenja, Ekopak je srednjoškolcima kroz temu reciklaže otvorio jednu veliku oblast u kojoj je moguće osmisliti brojne poduzetničke aktivnosti, te ujedno naučiti o potrebi razdvojenog odlaganja i prikupljanja ambalažnog otpada i procesu njegove reciklaže. 

„Reciklaža i iskorištenje ambalažnog otpada u našoj zemlji je privredna grana koja se uspostavlja donošenjem adekvatnih zakonskih i podzakonskih akata. Obzirom da se po nekim segmentima upravljanja čvrstim otpadom nalazimo na početku usvajanja evropskih praksi i iskustava i njihove primjene u našoj zemlji, pred mlade ljude se postavljaju dva važna izazova: 

  • Razvoj svijesti građana o značaju odvojenog odlaganja i reciklaži ambalažnog otpada, pri čemu su ciljana skupina djeca predškolskog i školskog uzrasta, što samo po sebi govori o dugoročnosti procesa koji se sa dolaskom Ekopaka počinje uspostavljati, jer se sad odgajaju generacije, kojima odvojeno odlaganje otpada treba da postane kultura življenja kad upravo te generacije počnu voditi svoja domaćinstva.
  • Razvoj reciklažnih kapaciteta za pojedine vrste ambalažnog otpada, što poduzetnici trebaju prepoznati kao šansu za investiciju. Naime, poznato je da naša zemlja nema reciklažne kapacitete za reciklažu staklenog ambalažnog otpada, višeslojnog ambalažnog otpada, tj. Tetra Paka i sl. i upravo je to prostor koji daje mogućnosti za pokretanje novog biznisa. Sa druge strane značajne količine ovih vrsta ambalaže se odlažu na deponije, a a one koje se prikupe se na reciklažu izvoze u zemlje regiona. Kad sve objedinimo – imamo novi poslovni izazov, čuvanje prirodnih resursa i čist okoliš“, izjavila je direktorica Ekopaka, Amela Hrbat.

Pobjednički timovi ovog takmičenja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na regionalnom takmičenju krajem aprila u Crnoj Gori.