Zadovoljstvo nam je da Vas informišemo da je Coca-Cola HBC AG, proglašena vodećom kompanijom na svjetskom tržištu u industriji proizvođača bezalkoholnih pića prema Dow Jones Sustainability Indeksu.

Dow Jones Sustainability Index je pokazatelj koji procjenjuje rad vodećih svjetskih kompanija na osnovu ekonomskih, okolišnih i društvenih kriterija i koristi se kao smjernica investitorima koji posmatraju kriterij održivosti kada biraju gdje će investirati.

Coca-Cola HBC AG je bila u konkurenciji sa 30 kompanija proizvođača bezalkoholnih pića u svijetu i 10 takvih kompanija u Evropi. Da bi poboljšala svoj rezultat na globalnom nivou (dosežući 89% u poređenju sa prošlogodišnjih 81%), postigla je najbolje rezultate u svojoj branši u pogledu okolišnih i društvenih normi, a posebno u domenu zdravlja i prehrane, upravljanja lancem opskrbe, okolišnom politikom, izvještavanjem o aktivnostima zaštite okoliša, izvještavanjem o društvenim aktivnostima, privlačenju i zadržavanju talenata i razvoju ljudskog kapitala.

Direktor Coca-Cola HBC AG -a gdin Dimitris Lois je ovim povodom izrazio svoje zadovoljstvo: “Oduševljni smo činjenicom da smo prepoznati kao lideri u industriji proizvodnje bezalkoholnih pića od strane ovog priznatog mjerila uspješnosti korporativne održivosti. Naše značajno poboljšanje u ovoj godini potvrđuje koliko predano radimo na našem programu održivosti. To ostaje naš ključni strateški prioritet u poslovanju, tako da će naš fokus i dalje biti ostvarivanje napretka kako bi zadržali našu vodeću poziciju.”

U okviru društveno odgovornog poslovanja, u segmentu zaštite okoliša, Coca-Cola HBC AG je, u svih 28 zemalja u kojima posluje, jedan od osnivača operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, tako da se Ekopak nalazi na izvoru informacija i dobrih iskustava koje uspješno primjenjuje kako bi se u našoj zemlji razvio transparentan i održiv sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice.