Osmi Sarajevo polumaraton održan u organizaciji Udruženja Marathon i ove godine privukao je veliki broj zaljubljenika trčanja, te je oko 1.300 učesnika iz tridesetak zemalja, što je dosad rekordan broj, pretrčalo 21,1 km.

Projekt, koji je izvorno zamišljen radi obilježavanja Međunarodnog dana bez automobila, narastao je u respektabilan međunarodni i najmasovniji sportski događaj u Bosni i Hercegovini. U prilog tome ide i činjenica o rekordnom broju takmičara.

Osim praktikovanja zdravog načina života, manifestacija ima za cilj i edukovanje javnosti o važnosti očuvanja okoliša. Saobraćaj u Sarajevu bio je obustavljen na tri sata, čime je značajno smanjena emisija CO2.

Kao i prošle, Ekopak je i ove godine obezjedio odgovarajuće kontejnere u koje su učesnici mogli da odbace ambalažu od vode i osvježavajućih napitaka. Na taj način je dodatno pojačan ekološki segment manifestacije, a Ekopak je omogućio da sav sakupljeni ambalažni otpad, umjesto na sarajevskoj deponiji, završi u procesu reciklaže.

Pobjednici Osmog Sarajevo polumaratona su Stanly Kipruto iz Kenije i Olivera Jevtić iz Srbije. Drugo i treće mjesto u muškoj konkurenciji osvojili su Mađari, prošlogodišnji pobjednik Tamas Nagy i Lajos Berec. U ženskoj konkurenciji iza Jevtić su ostale Nikolina Šuškić iz Hrvatske i Tamsin Wilson iz Velike Britanije.