Akcija „Let’s do it – očistimo zemlju za jedan dan“ najveća je volonterska akcija u istoriji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednost i zaštićenih područja. Po prvi put u akciji će učestvovati sve općine Federacije BiH i po prvi put će otpad biti prikupljan odvojeno, a  Ekopak će obezbijediti da prikupljeni ambalažni otpad, umjesto na deponijama, završi na reciklaži.

Očekuje se da će u akciji učestvovati više od 50.000 građana koji će skupiti 10.000 tona otpada. Glavni cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša, pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada. Po prvi put, zahvaljujući podršci Ekopaka, u okviru akcije „Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan“ omogućeno je odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti predan na reciklažu i ponovno iskorištenje, čime će dobiti novu vrijednost. Na taj način prikupljeni ambalažni otpad, umjesto na deponiji, završit će na reciklaži. Glavna poruka je da su i uređene deponije dio okoliša, koji se nepotrebno opterećuje deponovanjem materijala koji se mogu reciklirati ili na drugi način iskoristiti. 

Osnovna ideja je naglasiti da je dugoročno rješenje očuvanja okoliša u odgovornom odnosu prema otpadu i njegovom pravilnom odlaganju svakodnevno. Na aktivnostima koje razvijaju svijest kod građana FBiH, Ekopak uspješno radi već treću godinu: investira u komunalnu infrastrukturu i provodi edukativne projekte među najmlađom populacijom, tj. uspostavlja evropski sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

Ovogodišnja akcija čišćenja „Let’s do it – očistimo zemlju za jedan dan“ će se održati 26. i 27.4.2014. sa početkom u 09.00 satiu cijeloj Bosni i Hercegovini.