Ekopak je danas zvanično postao 32. član krovne evropske organizacije  operatera sistema, PRO EUROPE-a. Potpisivanje ugovora između Ursule Denison, direktorice PRO EUROPE-a i Amele Hrbat, direktorice EKOPAK-a se održalo u Sarajevu. 

„Pridruživanje PRO EUROPE porodici je veliki i izazovan korak za EKOPAK. Radujemo se saradnji, razmjeni znanja i iskustava sa partnerskim operaterima sistema „Zelene tačke“, a sve sa ciljem da u našoj zemlji uspostavimo efikasan sistem za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada i da u ime ambalažne privrede, po najnižim održivim troškovima ispunjavamo ciljeve iz Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom Federacije BiH“ rekla je Amela Hrbat, direktorica EKOPAK-a. „Mogućnost licenciranja proizvoda „Zelenom tačkom“ kao simbolom koji znači da je za tu ambalažu plaćena naknada ovlaštenom operateru, će nam pomoći da povećamo efikasnost našeg sistema, a potrošačima je to poruka da kupuju proizvode u ambalaži od društveno odgovornih kompanija koje finansiraju sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.“

Ursula Denison, direktorica PRO EUROPE-a, je poželjela dobrodošlicu EKOPAK-u u mrežu “produžene odgovornosti proizvođača”. “PRO EUROPE nastavlja rasti kao platforma za operatere sistema upravljanja ambalažnim otpadom koji koriste zaštićeni znak “Zelene tačke” kao simbol plaćanja naknada za iskorištenje i reciklažu ambalaže svojih proizvoda. “Zelena tačka” stvara jedinstvenu vezu između kompanija koje koriste ovaj simbol na svojoj ambalaži i finansiraju sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, potrošača koji odvojeno odlažu ambalažni otpad i ovlaštenih operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom koji su odgovorni za njegovo iskorištenje i reciklažu. Radujemo se suradnji sa EKOPAK-om u jačanju sistema „Zelene tačke“ kao koncepta „produžene odgovornosti proizvođača“.“

Pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma u Sektoru za okoliš Mehmed Cero pozdravio je članstvo EKOPAK-a u PRO EUROPE, naglasivši da će "Zelena tačka" identificirati one koji su odgovorni i koji su u sistemu prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. "Cilj nam je da do 2016. godine skupimo i recikliramo 35 posto ukupnih količina otpada, da ih dovedemo u održive tokove kako ne bi završile na deponijama", dodao je Cero.

Šef Odjela za okoliš pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić naglasio je da članstvo EKOPAK-a u PRO EUROPE predstavlja značajan korak za BiH u procesu pristupanja EU.

Svojim članstvom u PRO EUROPE-u, Ekopak će omogućiti svojim klijentima da koriste simbol „Zelene tačke“ na svojoj ambalaži. 

PRO EUROPE i "Zelena tačka" kroz činjenice i brojeve:

- 31 zemlja u PRO EUROPE-u preko svojih ovlaštenih operatera .

- Znak „Zelene tačke“ je registrovan u više od 170 zemalja.

 Više od 170.000 kompanija označava svoje proizvode znakom „Zelena tačke“;

- Oko 460 milijardi jedinica ambalaže se godišnje označi znakom „Zelene tačke“.

- Oko 300 miliona građana ima pristup odvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji se finansira od strane članica PRO EUROPE-a.

Uskoro će klijenti Ekopaka biti dio ove velike statistike.

Više o PRO EUROPE na: http://www.pro-e.org