Evropska organizacija za ambalažu i okoliš sa sjedištem u Briselu obilježila 20. godišnjicu rada i djelovanja. 

Događaj je okupio oko 150 predstavnika institucija Evropske Unije, životnog lanca ambalaže, sektora upravljanja ambalažnim otpadom, NVO-a, medija i drugih aktera koji djeluju u području upravljanja ambalažom i održivosti sistema. Godišnjica je, uz ceremonijalni dio, obilježena i debatom članica o doprinosu životnog lanca ambalaže na efikasno upravljanjem resursima u Evropi.

Povjerenik EU za okoliš gosp. Janez Potočnik je, u svojoj video poruci, naglasio da ambalaža ima direktan pozitivan uticaj na efikasno upravljanje resursima, uzimajući za primjer ulogu ambalaže u prevenciji gubitka hrane od polica u trgovinama do kuhinja. Ova tačka je također bila predmetom panel diskusije, tokom koje su članovi EUROPEN-a podijeli svoja iskustva u provedbi zahtjeva EU zakonodavstva o otpadu, dajući na taj način osnovu za raspravu o prioritetima u predstojećoj reviziji EU Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPWD).

„Produžena odgovornost proizvođača“, ključni alat za implementaciju EU Direktive 94/62 o ambalaži i ambalažnom otpadu i ispunjavanje ciljeva za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada, je je bila jedna od tema diskusije. Ključno je da se u svim zemljama Evrope koje funkcionišu po principu „produžene odgovornosti proizvođača“ uvede minimum jedinstvenih kriterija, kako bi se obezbjedilo da prikupljena ambalaža završi na reciklaži i da nema tokova izvan sistema. Članovi EUROPEN-a podržavaju napore da se fokus stavi na prikupljanje i reciklažu komunalnog ambalažnog otpada. 

Obilježavanju godišnjice  je prisustvovala Amela Hrbat, direktor Ekopaka.