Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH, je danas organizovao konferenciju za medije u cilju prezentiranja godišnjeg izvještaja o upravljanju ambalažnim otpadom.

Ekopak je, u skladu sa zahtjevom Pravilnika, bio u obavezi da do 31.03.2013. godine dostavi Izvještaj o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Fondu za zaštitu okoliša FBiH. Nakon što su ove dvije institucije pozitivno ocjenile Izvještaj, Ekopak je javno prezentirao postignuća u 2012. godini.

Iako je Ekopak postao operativan polovinom 2012. godine dobijanjem dozvole za operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, zahvaljujući dobro postavljenoj poslovnoj strategiji godišnji cilj je uspješno ostvaren u drugoj polovini 2012. godine.

Potisivanjem 177 ugovora sa proizvođačima ambalaže, uvoznicima, puniocima, distributerima i krajnjim snabdjevačima /trgovcima Ekopak  je u 2012. godini preuzeo upravljanje za 43.326 tona ambalaže. U skladu sa zahtjevom Pravilnika, prikupljeno je i predato na reciklažu 3.500 tona, čime je ispunjen godišnji cilj za reciklažu ili iskorištenje od 8% ambalažnog otpada. Rezultati su ostvareni zahvaljujući podršci i partnerskom odnosu sa ovlaštenim saklupljačima, ali i sve većem broju obveznika sistema koji u Ekopaku prepoznaju svog operatera sistema na kojeg prenose obaveze koje proizilaze iz Pravilnika. Ovo je garancija da se u FBiH uspostavljaju čvrsti temelji za razvoj transparentnog, dugoročnog i održivog sistema upravljanja ambalažnim otpadom, po uzoru na najefikasnije sisteme iz zemalja Evrope i bez povećanja cijena proizvoda u ambalaži.

Na današnjoj konferenciji za medije premjerno je prikazan i kratki promotivni video koji demonstrira način poslovanja kompanije Ekopak.

Konferenciji su pored direktorice Ekopaka Amele Hrbat prisustvovali gosp. Edin Terzić, savjetnik u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i gosp. Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH.