U maju ove godine, Ekopak je započeo dodjelu certifikata „Zelena tačka“ svim kompanijama koje su potpisivanjem ugovora sa Ekopakom zakonski regulisale pravo označavanja ambalaže međunarodno zaštićenim znakom „Zelena tačka“. 

Tim povodom, predstavnici Ekopaka su posjetili sjedište kompanija Ledo, Ataco, Agrokor, Bossin i Dara kako bi im lično uručili certifikat „Zelena tačka“ u znak zahvalnosti što su u Ekopaku  prepoznale svog operatera sistema, te mu ukazale povjerenje da u njihovo ime ispunjava obaveze za reciklažu koje proizilaze iz Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH. 

„Zelena tačka“ je međunarodno zaštićeni znak Pro Europe-a, krovne organizacije evropskih operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom. Znak „Zelena tačka“ je najrasprostranjeniji i najviše korišteni zaštićeni znak na svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja. Oko 460 milijardi jedinica ambalaže se godišnje označi ‘Zelenom tačkom’, a više od 170,000 kompanija označava ambalažu proizvoda ovim znakom. 300 miliona građana u EU ima pristup razdvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji se finansira od operatera članova PRO EUROPE-a.

Certifikat „Zelena tačka“ je pokazatelj društvene odgovornosti kompanija koje brinu o zaštiti okoliša i ambalažnom otpadu nastalom nakon korištenja njihovih proizvoda, te preko Ekopaka finansijski doprinosi uspostavi i razvoju efikasnog, transparentnog, održivog i dugoročnog sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u BiH.

U narednom periodu, ovaj certifikat će biti uručen svim kompanijama (proizvođačima, uvoznicima i krajnjim snabdjevačima) koje su uključene u sistem Ekopaka i koje na tržište plasiraju proizvode označene znakom „Zelene tačke“, te na taj način omogućavaju i svim potrošačima da kupovinom proizvoda s ovim znakom daju svoj doprinos zaštiti okoliša.

Istovremeno, Ekopak provodi istraživanje tržišta s ciljem da zakonski uredi ovlašteno korištenje ovog međunarodno zaštićenog znaka, što je jedna od obaveza koja proizilazi iz članstva Ekopaka u Pro Europe-u.  Zato iz Ekopaka pozivaju sve kompanije koje koriste Zelenu tačku da se jave Ekopaku i da regulišu upotrebu ovog prestižnog znaka na ambalaži svojih proizvoda.