Sarajevo, 13.4.2015. – Kao najbolji novinarski rad na području informisanja i promocije značaja uspostave sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u BiH, odabran je TV prilog novinara Al Jazeere, Sanela Kajana. 

 „BiH u evropskom sistemu za reciklažu“ naslov je pobjedničkog priloga koji govori o položaju BiH u sistemu Zelene tačke, u koji je uvedena preko Ekopaka, bh. operatera sistema, i o potrebi pravilnog odlaganja ambalažnog otpada, te velikih mogućnosti razvoja nove privredne grane, otvaranja radnih mjesta i finansijske dobiti za zemlju u oblasti reciklaže.  

Kompanije, koje imaju zakonsku obavezu zbrinjavanja svog ambalažnog otpada, treba da se uključe u sistem Ekopaka, te da svoju ambalažu označavaju Zelenom tačkom, a da potrošači kupuju upravo proizvode sa tim znakom - osnovna je poruka ovog priloga, jer samo tako Bosna i Hercegovina može napraviti pomak i uspješno primjenjivati sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. U konačnici, uz razvijanje infrastrukture za reciklažu i uz usklađivanje entitetskih propisa od strane vlasti, BiH bi mogla ostvarivati i značajnu finansijsku dobit, zaključio je na kraju priloga Sanel Kajan.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo ukoliko sam svojim novinarskim angažmanom, ne samo kroz ovaj, nego i brojne druge primjere izvještavanja, doprinio potrebi podizanja ekološke svijesti i unapređenja ekoloških standarda. Posebno mi je drago jer je Ekopak prepoznao kvalitet i profesionalnost izvještavanja Al Jazeere, kao medija koji značajan dio svog prostora ustupa i temama vezanim za ekološke standarde, očuvanje priodne okoline, reciklažu... Siguran sam da će se naša saradnja nastaviti, a za opću dobrobit stanovnika i Bosne i Hercegovine, ali i regije."

Ekopak izražava zadovoljstvo da se upravo novinar iz Al Jazeere, o čijim kodeksima i standardima informisanja ne treba govoriti, zainteresovao za temu ambalažnog otpada i da je u svom prilogu na jednostavan način prikazao osnovne značajke uspostave sistema, ali i visokih standarda poslovanja Ekopaka, koji je predstavnik naše zemlje u Evropi u segmentu ambalažnog otpada.

Kao nagradu, autor je osvojio studijsko putovanje u evropsku zemlju članicu PRO EUROPE-a, u kojoj uspješno funkcioniše sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. 

Za novinarsku priču i promociju uspostave sistema Zelene tačke u BiH, Ekopak je dodijelio dodatnu nagradu, tablet, novinarki Oslobođenja Alemi Halebić Pendek.

U nagradnom konkursu učestvovali su autorski radovi na temu „Uspostave Sistema Zelene tačke u BiH“ koji su objavljeni i prijavljeni na konkurs Ekopaka u periodu od 20. decembra 2014. do 20. marta 2015. godine.

Ekopak i ovom prilikom poziva novinare da prate aktivnosti uspostave sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, koje Ekopak uspješno realizuje od 2012. godine, prenoseći najbolja evropska iskustva i prakse, što je dokaz da se i u našoj zemlji, bez obzira na opšte stanje, korupciju, nelojalnu konkurenciju i ostale probleme, može poslovati transparentno i po visokim standardima.  

Nagrađenu reportažu Sanela Kajana možete pogledati na linku: https://youtu.be/UTQc1vZw1Lc

Članak novinarke Oslobođenja, Aleme Halebić-Pendek, možete pregledati na LINK-u.