Ministarstvo okoliša i turizma FBiH je uputilo dopis u kojem se nalaže da svi trgovinski lanci sa područja FBiH u najkraćem roku dostave dokaz da su izmirili svoje obaveze za 2012. i 2013. godinu. Jedine institucije preko kojih je bilo moguće ispuniti obaveze su Ekopak ili Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Trgovinski lanci po Pravilniku imaju specifičnu ulogu, obzirom da prodaju proizvode u ambalaži od velikog broja proizvođača, uvoznika, distributera i krajnjih snabdjevača. Pomenutim dopisom  se nalaže da svi trgovinski lanci sa područja FBiH u najkraćem roku dostave dokaz da su izmirili svoje obaveze za 2012. i 2013. godinu preko Ekopaka, ili preko Fonda za zaštitu okoliša FBiH, tj. da su u sistem uključili proizvode vlastite robne marke i proizvode koje direktno uvoze. Za ostale proizvode  koje prodaju su u obavezi da od proizvođača, uvoznika ili distributera  obezbijede dokaz da su svoju ambalažu uključili u sistem. U protivnom trgovinski lanci su odgovorni da sami te proizvode uključe u sistem i da za iste plate naknadu.

Obzirom da značajan broj proizvođača, uvoznika, distributera i trgovaca još uvijek ne izmiruje obaveze koje proizilaze iz Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom (Sl.N. FBiH br. 88/11 i Sl.N. FBiH br. 28/13), ministarstvo se odlučilo na ovaj korak, kako bi se napravila diferencijacija društveno odgovornih kompanija koje ispunjavaju svoje zakonske obaveze i onih drugih koji te obaveze izbjegavaju, iako time ne postižu ništa, već ih  samo akumuliraju.

Ekopak poziva sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce da se uključe u sistem Ekopaka, ispune svoje obaveze po najnižim održivim troškovima, a istovremeno na taj način ojačaju sistem upravljanja ambalažom i mbalažnim otpadom koji gradi bosanskoherecgovačka privreda okupljena oko Ekopaka, po evropskim principima.